top of page

Doğru Psikolog Seçimi

Kararınızı verdiniz, bir psikologdan yardım alacaksınız veya yakınınızı/çocuğunuzu götüreceksiniz ama daha önce hiç böyle bir girişimde bulunmadığınız için gideceğiniz psikoloğu nasıl seçeceğinizi bilmiyorsunuz. Bu yazıda psikolog seçerken dikkat etmeniz gereken alanlardan bahsedeceğim.


İlk olarak gitmek istediğiniz psikoloğun eğitimini araştırmalısınız. Geçerli bir psikoloji lisansı diplomasının olması arayacağınız ilk şart olmalıdır. Unutulmamalıdır ki psikoloji lisansı tek başına psikoterapi için yetkinlik vermemektedir. Dolaysıyla özellikle psikolojik bir rahatsızlık için danışmanlık almak istiyorsanız klinik psikoloji yüksek lisansını tamamlamış bir psikolog tercih etmeniz sizin yararınıza olacaktır. Türkiye’de maalesef psikologların bir meslek yasası olmadığı için psikolojik yardıma ihtiyacı olan birçok kişi yaşam koçu, bilinçaltı temizleyicisi, şifacı, manevi danışman gibi unvanlar ile kendisine psikolog görünümü vermeye çalışan kişiler tarafından sömürülmekte ve zarar görmektedir. Nasıl fiziksel bir sağlık problemi için tıp hekimine başvuruyorsak psikolojik rahatsızlıklar için de psikoloğa başvurmalı ve diplomalarını sorgulamaktan çekinmemeliyiz.


Gitmek istediğiniz psikoloğun çalışma alanı ve deneyimi de dikkat edilmesi gereken unsurlardandır. Uzmanlıklar genelde yaş (çocuk, ergen ve yetişkin) veya problem (aile terapisi, çift terapisi, cinsel terapi, psikolojik bozukluklar vs.) bazlıdır. Örnek vermek gerekirse, yetişkin bir birey olarak depresyon probleminiz varsa bunun için yetişkinlerle çalışan ve depresyon ile daha önce çalışmış bir psikoloğa gitmeniz yerinde olacaktır. Çocuklar ile terapi yapan bir psikoloğa gitmeniz size çok yarar sağlamayacaktır.


Psikoterapinin birçok yöntemi bulunmaktadır. Bunlardan Bilişsel Davranışçı Terapi genel yaşam zorlukları ve psikolojik bozuklukların tedavisinde Türkiye’de sıkça kullanılan ve etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmış bir yöntemdir. Bunun dışında Dinamik Terapi, Gestalt Terapi, EMDR, Varoluşçu Terapi, Pozitif Psikoterapi, Psikanaliz gibi çok çeşitli terapi yöntemleri ve yaklaşımları kullanan çeşitli psikoterapi yönelimleri mevcuttur. Kişiliğinize ve durumunuza en uygun terapiyi bulmak için kısaca araştırmanızı yaparak aklınıza yatan yönelim ile çalışan psikoloğa başvurmanız doğru olacaktır.


Terapinin de iki kişinin (danışan ve psikolog) arasındaki ilişkiye dayandığını unutmamak gerekir. Nasıl tanıştığımız kişilerden bazıları ile daha iyi anlaşırken bazıları ile anlaşamıyor ve derin bir ilişki kuramıyorsak psikoloğumuz ile de aynı durumu yaşayabiliriz. Bu durumda psikoloğunuza tamamen açılmakta zorluk çekebilir, anlaşılmamış hissedebilirsiniz. Genelde böyle bu problem 2-3 seans içinde belli olur ve başka bir psikoloğa gitmek isteyebilirsiniz. Eğer ilişki kuramadığınızı hissederseniz bu durumu psikoloğunuzla açıkça konuşmalı ve gerekli görüldüğünde kendisinden başka bir uzmana yönlendirme isteyebilirsiniz.


Toparlamak gerekirse;

1. Gideceğiniz psikoloğun psikoloji lisansı ve tercihen klinik psikoloji yüksek lisansı olması sizin için ilk ve en önemli şart olmalı.

2. Tercih edeceğiniz psikoloğun uzmanlık alanının, sizin danışmanlık/terapi hizmeti almak istediğiniz alanı kapsaması gerekli.

3. Çalışmak istediğiniz psikoloğun çalıştığı terapi yöntemi aklınıza yatmalı.

4. Terapi/danışmanlık hizmeti aldığınız psikolog ile güvenli bir ilişki kurabilmelisiniz.


Uzm. Psk. Anna Gülsoy

 
 
 

Comments


Yazı: Blog2_Post
  • Instagram

©2020, Lahza Psikoloji tarafından Wix.com ile kurulmuştur.

bottom of page